Herbata czarna

Czarna herbata, jest znana również w Chinach jako "czerwona herbata" ze względu na bogatą, czerwonawą infuzję, jest wyjątkowa, ponieważ składa się ona z dwóch różnych rodzajów rośliny Camellia Sinensis: Camelia Sinensis Sinensis i Camellia Sinensis Assamica. Camelia Sinensis Sinensis daje krótsze liście i jest głównie stosowana w Chinach i innych sąsiednich krajach Azji Wschodniej. Camellia Sinensis Assamica ma większe liście i jest stosowana w Indiach i na Sri Lance. Suche liście herbaty czarnej są w 100% utlenione, pozostawiając je w odbarwionym kolorze, uzyskując tym samym swój imiennik. Podczas gdy sposób wytwarzania jest różny w zależności od regionu, to proces obejmuje zawsze odwijanie, walcowanie, utlenianie i suszenie. Istnieją dwa podstawowe sposoby przetwarzania liści przed ich klasyfikacją:

Metoda tradycyjna - jest to najczęściej stosowana metoda przetwarzania czarnych herbat. Przy tej metodzie bardziej dba się o liście herbaty. Po zebraniu liście są pozostawione na gorącym powietrzu nawet do 18 godzin, po to aby zmniejszyć zawartość wody, aż liście będą miękkie i giętkie. Liście są następnie zwijane w specjalnej maszynie, która delikatnie naciska i skręca je w celu złamania komórek i rozpoczęciu procesu utleniania. Proces ten może trwać kilka rund, w zależności od stopnia jakości przetwarzanych liści. Po odcięciu liści, po raz kolejny są one wystawione na działanie powietrza w środowisku o kontrolowanym, tak aby mogły one nadal utleniać, zmieniając poziom polifenoli w liściu. Jest to moment, w którym zaczyna się rozwijać smak liścia. Gdy liście osiągną odpowiedni poziom utleniania, wprowadza się je do maszyny do wyschnięcia, przez co zatrzymuje się proces utleniania. 

Metoda CTC (Cut, Tear, Curl) - Ta metoda została opracowana w latach 1950 tych na potrzeby przemysłu herbacianego, aby ułatwić produkcję mniejszych krojonych liści herbaty i szybszy czas przetwarzania. Podczas gdy produkcja rozpoczyna się i kończy w ten sam sposób z odwijaniem i suszeniem, to proces walcowania jest pomijany w tej metodzie, a liście są rozdrobnione w specjalnej maszynie z  ostrzami.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl