Herbata Oolong (Wu-lung) pochodzi z Chin a jej nazwa jest pochodną słów "czarny" oraz "smok". Oprócz własnego znaczenia, te dwa słowa opisują kształt liści Oolong w ich pierwotnym stanie. Herbata Oolong przechodzi przez unikalny proces pół-utleniania, który mieści się w zakresie od 1% do 99%. Wkrótce po zebraniu liście są uschnięte i półotleniane na słońcu, a następnie osuszane w cieniu. Po tym zostają wrzucone do kosza, aby rozbić komórki na powierzchni liści a następnie wypalane na wok’u, co zatrzymuje proces utleniania. Metody ogrzewania obejmują mistrzowskie ręczne prażenie liści herbaty w wielu krokach, które zwykle odbywają się przez całą noc. Oolong jest często przetwarzana nad węglem drzewnym lub drewnem, które nadaje unikatowy smak różnych stylów wykończenia. Wreszcie liście są zwinięte lub rolowane w chrupiące kształty przypominające małe czarne smoki, stąd nazwa opisowa. Ponieważ liści herbaty Oolong są bardziej dojrzałe, zbierane są później wiosną niż zielone lub białe herbaty - zwykle od końca kwietnia do początku maja.

Oolong (50 gr) Oolong (50 gr)
Cena: 8,00 zł
Opakowanie (50 gr)
zobacz więcej
Oolong Chai (50 gr) Oolong Chai (50 gr)
Cena: 10,00 zł
Opakowanie (50 gr)
zobacz więcej
Oolong Milky (Milky Tea) (50 gr) Oolong Milky (Milky Tea) (50 gr)
Cena: 16,00 zł
Opakowanie (50 gr)
zobacz więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl