Herbata Pu-erh, jest nazywana na Dalekim Wschodzie "czarną herbatą". Pochodzi ona  z prowincji Yunnan w Chinach i jest nazwama po mieście w którym została po raz pierwszy wytworzona. Herbata Pu-erh podlega fermentacji, co oznacza, że ​​liście herbaty po wyschnięciu i walcowaniu przechodzą przez proces fermentacji mikrobiologicznej, Który powoduje, że liście zaciemniają się i zmieniają smak. Smak herbaty poprawia się z wiekiem jak dobre wino. Wiele Pu-erhs jest w stanie utrzymać świeżość przez pięćdziesiąt lat! Herbaty Pu-erh można znaleźć w postaci sprasowanej cegły lub luzem w postaci liści i mogą być wykonane zarówno z zielonych, jak i czarnych liści herbaty.

Herbata Pu-erh wykonana jest z większych liści Camelia Sinses zwanych Dayeh a są to starożytne drzewa z dojrzałymi liśćmi które podobno mają pomiędzy 500 a 1000 lat. Drzewa te są zwykle uprawiane w regionach umiarkowanych i chociaż liście można zbierać przez cały rok, dogodnym czasem zbioru jest połowa wiosny. Różne uwarunkowania i czynniki środowiskowe mogą mieć wpływ na profil smakowy Pu-erh, co daje bogate doznania dla podniebienia osobom pijącym tą herbatę. Herbata ta może być smakowo gładka, owocowa, torfowa, trawiasta, piżmowa, ziołowa oraz ziemna.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl