Herbata zielona
Zielona herbata, znana również jako herbata nieutleniona, jest wytwarzana wyłącznie z liści Camellia Sinesis. Liście są oskubane, lekko zwiędłe, a następnie natychmiast suszone, po to aby zachować zieloną jakość i zapobiec utlenieniu. Zielone herbaty mają znacznie wyższe stężenie chlorofilu, polifenoli i przeciwutleniaczy niż inne rodzaje herbaty. Uprawia się wiele rodzajów zielonej herbaty a różnią się one warunkami uprawy, sposobem przetwarzania oraz porą zbiorów. Liście zazwyczaj wyrastają trzy razy w roku a pierwszy zbiór liści jest najwyższej jakości. Proces suszenia różni się znacznie w zależności od regionu i technik produkcji herbaty.
Główne metody produkcji zielonej herbaty to:
Pan Firing - chińskie zielone herbatniki są często prażone np. na wok’u, aby zneutralizować naturalne enzymy, a następnie wysuszone, co w zasadzie powoduje bladobrązowy kolor.
Parzenie - Ogólnie rzecz biorąc, większość japońskich zielonych herbat poddane są parze, powodując jasnozieloną infuzję.
Pieczenie - inne techniki rzemiosła obejmują łączenie wielu metod, takich jak najpierw prażenie, a następnie pieczenie w celu odblokowania różnych nut smakowych.
Prażenie na sucho (poprzez węgiel drzewny lub drewno) - Metody walcowania i prażenia często stosuje się do herbat takich jak Gunpowder.