Zielona Matcha Japan Style (30 gr)
Opis
Matcha to sproszkowana zielona herbata. Jest ona używana w chanoyu - ceremonii picia herbaty.
Matcha świetnie sprawdza się w wypiekach, nadaje ciastom ciekawy, zielony kolor oraz subtelnie zmienia smak. Można też zrobić z niej lody oraz inne słodkości wedle uznania i pomysłowości.
Sposób sporządzenia:
Herbata Matcha smakuje najlepiej kiedy jest odpowiednio spieniona ! Podgrzej miseczkę wrzącą wodą i zwilż spieniacz do mleka. Wsyp 2 gramy sproszkowanej zielonej herbaty matcha (zalecamy 1/4 łyżeczki na 250 ml wody) i zalej jedną filiżanką gorącej wody. Trzymaj miskę mocno jedną ręką i spieniaj spieniaczem łagodnymi ruchami z lewa w prawo, tworząc spienione pęcherzyki. Dobrze spień herbatę Matcha. Ten sposób zapewnia optymalny smak oraz gładką i kremową konsystencję.